Softwarové aplikace podporující duševní hygienu - Kočí, Josef; Sigmund, Tomáš; Potančok, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato diplomová práce se zabývá fenoménem duševní hygieny a udržování duševního zdraví prostřednictvím různých metod. Díky tomu je duševní hygiena interdisciplinárním oborem, zakládajícím se na více faktorech. V této práci se zabývám následujícími složkami duševní hygieny: regulace emocí, aktivní pohyb, správné výživové návyky, kvalitní odpočinek a spánek, relaxační a autoregulační cvičení, efektivní time management, příjemné pracovní prostředí a konečně sebepoznání.Všechny tyto složky jsou pro duševní zdraví klíčové, a protože je dnes velmi rozšířen svět softwarových aplikací, hledám pro každou z těchto oblastí podpůrné mobilní nebo počítačové aplikace. Tyto aplikace jsem následně hodnotil s ohledem na velikost, hodnocení uživateli, počet stažení, cenu a dále pak podle jejich originality, grafického designu a náročnosti na používání.Závěrem jsem zpracoval vlastní šetření týkající se využívání softwarových aplikací ke zlepšení duševní hygieny. Nejdříve jsem provedl řízené strukturované interview se dvěma generálními manažery společnosti KFC a potom jsem pomocí online dotazníku získal odpovědi od zaměstnanců zákaznické podpory společnosti Slevomat. Z dat jsem se dozvěděl zajímavé souvislosti, jako například že s rostoucí náročností práce mají obě strany tendenci využívat více aplikace, ať už ty pracovní nebo oddechové.Do budoucna očekávám rostoucí potenciál těchto aplikací. S vylepšenými funkcemi dnešních chytrých zařízení dojde k lepšímu začlenění do života uživatelů. S tím vzroste na druhé straně i riziko úniku dat či hrozba, že budou aplikace s dobrým úmyslem ovládat životy jejich uživatelů.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses