Využití procesu získávání znalostí z databází na data z insolvenčního rejstříku ČR - Kadlec, Karel (2019)
Tato diplomová práce se zabývá procesem dobývání znalostí z databází na reálných datech z insolvenčního rejstříku České republiky. Počet insolvenčních řízení je jedním z vážných problémů současné společnosti. Vzhledem k tomu, že informace o jejich průběhu jsou detailně zaznamenané v insolvenčním rejstříku, je možné na data uplatnit metody datové analýzy a získat poznatky, které by mohly pomoci v pochopení hlubších souvislostí.Cílem této diplomové práce je v souladu s metodikou CRISP-DM analyzovat oblast insolvenčních řízení z legislativního a procesního pohledu, analyzovat strukturu a význam dat z insolvenčního rejstříku, připravit pomocí transformací a přidáním dodatečných informací z externích zdrojů data pro analýzu a následně aplikovat procedury datové analýzy, které by mohly přinést doposud neidentifikované souvislosti, trendy a příčiny některých problémů. Dílčím cílem je analýza příčin, podmínek a důsledků exponenciálního růstu objemu generovaných dat, možností jejich využití a stejně tak z toho plynoucích rizik. Dalším dílčím cílem je validace použitelnosti metodiky CRISP-DM, která je použita v praktické části, včetně ověření odhadů pracnosti jednotlivých fází na reálné úloze.