Podmínky podnikání v ČR ve srovnání s EU - Yumatova, Marina (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou podmínek podnikání v České republice a v Evropské unii. Hlavním cílem této diplomové práce je zhodnotit stav současného podnikatelského prostředí v České republice a porovnat ho s jinými zeměmi Evropské unie. Dalším úkolem je identifikovat hlavní překážky rozvoje českého podnikání a navrhnout opatření vedoucí k jejich odstranění. V teoretické části je pozornost věnována důležitým základním pojmům, vývoji podnikání, postupu založení podniku, daňovému systému, podpoře podnikání a pracovnímu trhu jak v České republice, tak i v jiných zemích Evropské unie. V praktické části pro porovnání českého podnikatelského prostředí se zeměmi Evropské unie jsou použity indexy mezinárodních organizací a výsledky dotazníkového šetření.