Srovnání stavebního spoření pomocí metod operačního výzkumu - Pospíšilová, Kristýna (2019)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním produktů stavebních spořitelen v České republice. Teoretická část je rozdělena do tří kapitol. První kapitola pojednává o vzniku a vývoji stavebního spoření v České republice a také uvádí základní charakteristiky stavebních spořitelen a jejich tarifů. Další dvě kapitoly se zaměřují na popis metod, které jsou následně použity v části praktické. Použitými metodami jsou vybrané metody vícekriteriální hodnocení variant a modely analýzy obalu dat (DEA). Výpočetní část je složena ze dvou částí. První část je zaměřena na porovnání tarifů stavebních spořitelen v rámci standardních tarifů, tarifů pro mladé a tarifů v případě úvěru ze stavebního spoření pomocí vybraných metod vícekriteriálního hodnocení variant. Druhá část se zabývá analýzou technické efektivnosti stavebních spořitelen v České republice pomocí analýzy obalu dat.