Vliv psychic distance na nákupní rozhodovací proces české Generace Y při koupi digitálních produktů - Václavková, Tereza; Andera, Michal, 1984-; Hrečka, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Cílem této diplomové práce je poskytnout první náhled na fenomén vlivu vnímané psychic distance na rozhodovací proces při koupi digitálních produktů. Jelikož tato oblast nebyla doposud dostatečně výzkumně zmapovaná, a tudíž tak chybí odborná literatura na jejíž základě by bylo možné stavět, bylo v rámci diplomové práce využito kvalitativní metody sběru dat, přesněji hloubkových rozhovorů. Z analýzy dat poskytnutých v rámci těchto rozhovorů byl vyvozen vliv psychic distance na nákupní rozhodovací proces českých mileniálů při koupi digitálních produktů. Vliv psychic distance se na základě těchto dat jeví jako výrazně eliminovaný v porovnání s tradičním offline prostředím, či nákupem fyzických produktů v online prostředí. Z rozhovorů vyplývá, že pro české mileniály se vnímaná psychic distance liší s velikostí finančního závazku, subjektivními preferencemi a existencí pozitivních referencí. Dále byly v rámci této diplomové práce identifikovány faktory, které mají významný vliv na celkovou vnímanou psychic distance. Za takovéto faktory lze považovat především jazyk, ve kterém je digitální produkt poskytován, důvěra v legislativní prostředí a vnímaná technologická vyspělost státu, ze kterého pochází poskytovatel daného digitálního produktu. Je nutno zdůraznit, že pro zobecnění výsledků diplomové práce je zapotřebí dalších kvantitativních studií, které ověří validitu výsledků této práce.
Vedoucí práce: Michal Andera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses