Umělecké dílo ve formě virtuální reality a jeho uplatnění ve veřejné prezentaci - Šrubařová, Adéla (2019)
Tato diplomová práce se věnuje tématu umělecké tvorby ve virtuální realitě a jejího uplatnění ve veřejné prezentaci. V teoretické části je tato problematika dána do souvislosti s historickým vývojem virtuální reality (VR), specifikací umělecké tvorby ve VR a přehledem dostupného VR zařízení. Dále je rozebrán teoretický pohled na proces vzniku díla, management výstavní činnosti a také otázku archivace, prodeje a sběratelství VR uměleckých děl. Opomenuto není ani téma autorského práva. Druhá část práce posléze rozebírá tato specifika z praktického hlediska na základě reálných zkušeností českých odborníků a umělců a odpovídá na stanovené výzkumné otázky týkající se specifik vzniku, prezentace a archivace uměleckých děl ve VR, pozitiv a negativ práce s těmito díly, jak z pohledu zástupců institucí prezentujících VR tvorbu, tak i z pohledu umělců samotných. Součástí je také pohled na současnou situaci využívání VR v umělecké sféře a predikce dalšího vývoje z pohledu odborníků a umělců. Práce využívá dostupných informací z tištěných a elektronických zdrojů a z uskutečněných rozhovorů.