Analýza digitálních technologií v pojišťovnictví na základě hodnotového řetězce - Hron, Patrik (2019)
Diplomová práce se zabývá digitálními technologiemi a jejich možným využitím v pojistném sektoru. Hlavním cílem práce bylo identifikovat digitální technologie využívané subjekty z oblasti InsurTech a za pomoci analýzy hodnotového řetězce a příslušných výzkumných metod určit jejich přidanou hodnotu. Dílčím cílem práce bylo popsat konkrétní dopady těchto technologií na pojistný sektor, identifikovat potenciální zdroje konkurenční výhody a nastínit možný budoucí vývoj v pojistném sektoru.Základním předpokladem naplnění stanovených cílů bylo provedení kritické literární rešerše relevantních zdrojů a realizace výzkumu trhu formou rozhovorů se zástupci managementu pojišťoven, jakož i dotazníkového šetření mezi širší veřejností. Na základě získaných informací byla popsána konkrétní zjištění a vyvozeny závěry. Výsledkem práce je komplexní zhodnocení přidané hodnoty vybraných digitálních technologií ve vztahu k hodnotovému řetězci tradičních pojistitelů.