Analýza digitálních technologií v pojišťovnictví na základě hodnotového řetězce - Hron, Patrik; Novák, Michal; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diplomová práce se zabývá digitálními technologiemi a jejich možným využitím v pojistném sektoru. Hlavním cílem práce bylo identifikovat digitální technologie využívané subjekty z oblasti InsurTech a za pomoci analýzy hodnotového řetězce a příslušných výzkumných metod určit jejich přidanou hodnotu. Dílčím cílem práce bylo popsat konkrétní dopady těchto technologií na pojistný sektor, identifikovat potenciální zdroje konkurenční výhody a nastínit možný budoucí vývoj v pojistném sektoru.Základním předpokladem naplnění stanovených cílů bylo provedení kritické literární rešerše relevantních zdrojů a realizace výzkumu trhu formou rozhovorů se zástupci managementu pojišťoven, jakož i dotazníkového šetření mezi širší veřejností. Na základě získaných informací byla popsána konkrétní zjištění a vyvozeny závěry. Výsledkem práce je komplexní zhodnocení přidané hodnoty vybraných digitálních technologií ve vztahu k hodnotovému řetězci tradičních pojistitelů.
Vedoucí práce: Michal Novák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2020
Keywords: pojišťovnictví; digitální technologie; hodnotová analýza; ekonomická přidaná hodnota; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; insurance; digital technologies; value analysis (cost control); economic value added; master's theses