Efektivnost českých veřejných vysokých škol a jejich fakult - Mikušová, Pavla; Slintáková, Barbora; Fischer, Jakub, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Cílem práce bylo změřit technickou efektivnost českých veřejných vysokých škol a jejich fakult. Pomocí meta-analýzy bylo zjištěno jaké jsou nejčastěji používané vstupní a výstupní proměnné do modelů. Pro změření technické efektivnosti veřejných vysokých škol a fakult byly sestaveny čtyři modely, při čemž každý sledoval maximalizaci jiného výstupu. První model se zaměřoval na počet absolventů, druhý model na počet studentů, třetí na publikační výsledky a čtvrtý na počet úspěšně ukončených studií. Výpočet technické efektivnosti probíhal ve třech krocích za použití metody datových obalů a stochastické hraniční analýzy. Nejprve byla změřena efektivnost veřejných vysokých škol, následně všech fakult a v posledním kroku byla měřena efektivnost fakult vybraného zaměření (ekonomické, filozofické, lékařské a technické), aby byla dosažena homogenita. Výsledná technická efektivnost byla porovnána s ukazateli kvality, a to mírou studijní neúspěšnosti a mírou nezaměstnanosti absolventů. V rámci vytvořených skupin bylo možné definovat školy a fakulty, které byly efektivní a které byly naopak neefektivní. Veřejné vysoké školy vykazují vysokou hodnotu průměrné technické efektivnosti v případě maximalizace počtu absolventů a počtu úspěšně ukončených studií. U fakult ekonomických, lékařských a technických je vysoká hodnota průměrné technické efektivnosti v případě maximalizace počtu absolventů a počtu studentů. U filozofických fakult je také u publikačních výsledků. Naopak velmi nízké hodnoty dosahují lékařské fakulty u počtu úspěšně ukončených studií. Srovnání průměrné technické efektivnosti českých veřejných vysokých škol s odhadnutými hodnotami podle meta-regresních modelů ukazuje, že jsou mezi hodnotami rozdíly, které jsou ovlivněny použitými proměnnými.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations