Zjiťování reakcí pracovníků na provedené změny - Miteva, Adrijana (2019)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak reagují zaměstnanci na provedené organizační změny v konkrétní nadnárodní organizaci. Na začátku teoretické části jsou uvedeny definice organizační změny, jsou charakterizované různé typy změn a nejčastěji se vyskytující překážky. Dále je zde věnována podkapitola připravenosti podniku na změnu a tomu, jak lze zjistit, zda je podnik vůbec schopný změny. Druhá kapitola se naopak zabývá tím, co vše sama organizační změna ovlivňuje. Ve třetí kapitole, která je zároveň stěžejní a nejobsáhlejší, jsou popsané nejznámější metody řízení změn. Jsou seřazeny chronologicky, ale nejvíce pozornosti je věnováno „mistrovi“ současného Change Managementu, Johnu P. Kotterovi. V praktické části je popsaná metodologie šetření a postupy výzkumu. Dále následuje samotný primární výzkum v podobě strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami a jeho vyhodnocení pomocí zjednodušených tabulek. V závěru se nachází shrnutí nejdůležitějších poznatků a také doporučení pro vedení společnosti, v níž byl průzkum realizován.