Zjiťování reakcí pracovníků na provedené změny - Miteva, Adrijana; Surynek, Alois, 1954-; Hubinková, Zuzana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jak reagují zaměstnanci na provedené organizační změny v konkrétní nadnárodní organizaci. Na začátku teoretické části jsou uvedeny definice organizační změny, jsou charakterizované různé typy změn a nejčastěji se vyskytující překážky. Dále je zde věnována podkapitola připravenosti podniku na změnu a tomu, jak lze zjistit, zda je podnik vůbec schopný změny. Druhá kapitola se naopak zabývá tím, co vše sama organizační změna ovlivňuje. Ve třetí kapitole, která je zároveň stěžejní a nejobsáhlejší, jsou popsané nejznámější metody řízení změn. Jsou seřazeny chronologicky, ale nejvíce pozornosti je věnováno „mistrovi“ současného Change Managementu, Johnu P. Kotterovi. V praktické části je popsaná metodologie šetření a postupy výzkumu. Dále následuje samotný primární výzkum v podobě strukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami a jeho vyhodnocení pomocí zjednodušených tabulek. V závěru se nachází shrnutí nejdůležitějších poznatků a také doporučení pro vedení společnosti, v níž byl průzkum realizován.
Vedoucí práce: Alois Surynek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses