Specifika prodeje rodinné firmy Zeta s.r.o. - Vrkoč, Martin (2019)
Cílem této práce je popsat specifika prodeje rodinné společnosti. V práci jsou zkoumány specifika ocenění a procesu prodeje. Zvolenou metodou je reflexe obecných metod prodeje firmy a promyšlení faktu, že se jedná o rodinnou firmu, což má dopad na způsob jejího ocenění a prodeje. Teoretická část shrnuje definice a poznatky spojené s fungováním rodinných firem a analyzuje jednotlivé modely prodeje firem optikou rodinných společností. Praktická část zahrnuje případovou studii vybrané rodinné společnosti, na kterou jsou aplikovány teoretické poznatky. Je provedena analýza společnosti, sestavení finančního plánu, ocenění společnosti a je zpracován proces prodeje společnosti. V rámci prodeje je vypracován kompletní plán prodeje, který zahrnuje celý proces předání společnosti, vyhledání potenciálních investorů, jejich seznámení se společností, vyjednávání o specifikách prodeje a analýzu reálných nabídek na převzetí společnosti možným prodejem. Závěrem jsou shrnuta specifika prodeje rodinné firmy, jak v teoretické rovině z hlediska charakteru, tak z praktického pohledu zaměřené na oceňování, a ze samotného procesu prodeje podle investora, hodnoty a fáze.