Ekonomický a politický vývoj Jižní Koreje v letech 1961-1990 - Večerka, Jakub; Skřivan, Aleš, 1973-; Drábek, Jakub, 1989-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce se zabývá obdobím vývoje Jižní Koreje od převzetí moci militaristickou vládou po úspěšné zakončení procesu demokratizace. Mimo to se práce dále zabývá autoritativními režimy celkově. První, teoretická část práce se věnuje vymezení, definici a rozdělení různých autoritativních režimů a vysvětluje rozdíly mezi autoritativními a totalitními režimy. Dále se práce okrajově zabývá nástupem autoritativního režimu k moci, aby se následně podrobně věnovala období určité liberalizace, ve kterém lze spatřit první náznaky organizování politické opozice.Druhá, praktická část práce se věnuje ekonomickému vývoji Jižní Koreje – definuje ekonomický a sociální status země po korejské válce, detailně popisuje strukturální změny a rozvoj Jižní Koreje ve sledovaném období, sleduje ekonomický rozvoj v primárním, sekundárním a terciárním sektoru a detailně analyzuje veškeré faktory, které měly vliv na jihokorejský ekonomický rozvoj.Mezi hlavní závěry práce patří důkaz, že jedním z největších vlivů na demokratizaci Jižní Koreje mělo konání Asijských her v roce 1986 a olympijských her v roce 1988 a že vláda Jižní Koreje měla hlavní a rozhodující vliv na ekonomický rozvoj země.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses