Účinnost fiskálních pravidelv době ekonomického růstu v poslední dekádě ve vybraných zemích EU - Lišková, Magdaléna; Ševčík, Miroslav, 1958-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se věnuje účinnosti fiskálních pravidel v době ekonomického růstu v poslední dekádě ve vybraných zemích Evropské unie. Teoretická část je složena ze tří kapitol, přičemž první kapitola se věnuje fiskální politice, druhá je zaměřena na fiskální pravidla a poslední kapitola teoretické části se věnuje vztahu veřejných rozpočtů a ekonomického a politického cyklu. Praktická část obsahuje kapitoly o fiskálních pravidlech v praxi, a to jak na úrovni Evropské unie, tak na úrovni jednotlivých států, kapitolu o použité metodice analýzy, a především kapitolu o fiskálních pravidlech ve vybraných zemích, kterými jsou Česká republika, Slovinsko, Slovensko a Malta a kapitolu o hodnocení jejich hospodaření. Pro toto hodnocení jsou přitom použity analytické a statistické metody. Z tohoto hodnocení vyplývá závěr, že vybrané země, které měly po celé sledované období v platnosti svá národní fiskální pravidla nehospodaří v době ekonomického růstu lépe než země, které v platnosti po celé sledované období zavedená fiskální pravidla neměly. Tím byl také naplněn stanovený cíl práce. Práce tak poskytuje jiný náhled na fiskální pravidla, konkrétně na jejich účinnost v době ekonomického růstu a také komparace hospodaření vybraných zemí.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses