Komparace nemocenského pojištění a náhrady mzdy v České a Slovenské republice za rok 2018 - Skřivancová, Petra (2019)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza a komparace nemocenského pojištění a náhrady mzdy v České a Slovenské republice v roce 2018. Srovnání mezi zeměmi je zaměřeno na hlavní dávku nemocenského pojištění, tedy nemocenskou a náhradu mzdy. V teoretické části je charakterizován systém sociálního zabezpečení jako takový a též současný systém nemocenského pojištění ve zkoumaných státech. Komparací systému nemocenského pojištění je zjištěno, že se systémy obou zemí vyvíjejí na podobném základě, avšak při hlubší analýze jsou identifikovány významné odlišnosti systému. Součástí práce je i komparace základních statistických ukazatelů dočasné pracovní neschopnosti. Zjištěné výsledky komparace systémů jsou v další části práce zkoumány prostřednictvím modelových příkladů, kde je ukázán vliv rozdílného nastavení systému na výši dávek. Závěrem práce je shrnutí všech zjištěných poznatků, z nichž jsou formulovány náměty a doporučení pro systém nemocenského pojištění v České republice.