Daňová podpora rodin s dětmi - Karabinová, Pavla; Kábelová, Lucie; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Velkým problémem současné doby je nízká míra plodnosti a stárnutí populace. Podpora rodin s dětmi je tedy důležitější než kdy dříve. Státy podporují rodiny prostřednictvím rodinné politiky. Taková podpora může mít mnoho podob, jednou z nich je daňová podpora, kterou se zabývá tato diplomová práce. Cílem diplomové práce je porovnat daňové zatížení modelových rodin ve vybraných státech EU prostřednictvím efektivní daňové sazby. Vybranými státy jsou Česká republika, Francie a Malta. U těchto států jsou představeny daňové úlevy, které mohou rodiny s dětmi využít a způsob, jakým je počítána daň z příjmů. U stanovených modelových rodin je vypočtena daňová povinnost a efektivní sazba daně. Zajímavým poznatkem je různý způsob výpočtu daně u rodin ve zvolených státech. V ČR funguje zdanění každého manžela zvlášť, ve Francii existuje společné zdanění rodin a na Maltě si manželé mohou vybrat, zda budou zdaňovat své příjmy odděleně nebo společně.
Vedoucí práce: Lucie Kábelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses