Liberalizácia zahraničného obchodu Spojených štátov amerických v rámci New Dealu ako cesta z Veľkej depresie - Šimo, Dávid; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Táto diplomová práca sa zameriava na tému dosahov liberalizácie zahraničného obchodu Spojených štátov pomocou bilaterálnych zmlúv, v priebehu tridsiatych rokov. Konkrétne sa práca zameriava na vývoj zahraničného obchodu Spojených štátov v kontexte ekonomických udalostí v priebehu tridsiatych rokov a pokúša sa zodpovedať otázku, či liberalizácia zahraničného obchodu pozitívne prispela k hospodárskemu rastu medzi rokmi 1933 až 1939 a to pomocou dopadov na štruktúru vývozu aj dovozu. V prvej časti práce, ktorá je rozdelená na tri kapitoly, je popísaná hospodárska situácia Spojených štátov po začiatku Veľkej hospodárskej krízy spolu s popisom dopadov protekcionistického colného sadzobníku prijatého na začiatku tridsiatych rokov, pod názvom Smoot-Hawleyho colný sadzobník. Následne sa táto časť práce zameriava na popis ekonomickej situácie Spojených štátov v sledovanom období a na ekonomické kroky štátu, spolu s popisom prijatých opatrení a prístupov v zahraničnom obchode. Ďalšia časť práce je rozdelená na dve kapitoly a v prvej polovici detailne analyzuje dopady liberalizácie zahraničného obchodu na komoditnú a teritoriálnu štruktúru vývozu a dovozu Spojených štátov, spolu s analýzou ovplyvňujúcich determinantov. Druhá kapitola tejto časti sa zameriava na zhodnotenie dôležitosti bilaterálnych zmlúv pre vývoj zahraničného obchodu, na základe analýzy štruktúry zahraničných partnerov. Pre potreby celkového zhodnotenia a dopadov na ekonomiku je taktiež zanalyzovaný vývoj investícií do Spojených štátov a všetky informácie sú nakoniec uvedené do kontextu vývoja svetového obchodu.
Výsledkom práce je konštatovanie, že hypotéza nebola jasne potvrdená a liberalizácia zahraničného obchodu formou bilaterálnych zmlúv síce mala pozitívne dopady na ekonomiku, ale len v obmedzenom rozsahu a samotné bilaterálne zmluvy pôsobili skôr ako prostriedok vďaka, ktorému sa situácia v medzinárodnom obchode zlepšovala a dopady týchto zmlúv boli skôr mikroekonomického charakteru aj spolu s ďalšími ekonomickými determinantmi.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses