Vývoj nástrojů faktorizace čísel a dopady na asymetrickou kryptografii - Shikhlyarova, Anastasia; Ivánek, Jiří, 1953-; Palovský, Radomír, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem této práce je seznámit čtenáře s faktorizací velkých čísel, popsat problematiku faktorizace a její metody a zanalyzovat jejich dopady na asymetrickou kryptografii, speciálně na RSA. Práce nejprve vysvětlí algoritmus šifrování RSA, principy jeho fungování a bezpečnosti. Poté se věnuje problému faktorizace. Popisuje jak metody, které se používaly již před dávnými časy, jmenovitě zkusmé dělení, Fermatovu metodu a Eulerův algoritmus, tak jejich moderní, často navazující, nástupce, jmenovitě Pollardovu p-1 metodu, Lenstrovu metodu, Dixonovu faktorizační metodu, kvadratické síto a metodu síta v číselném tělese. Dále popisuje, jak fungují kvantové počítače, jejich význam a využití v Shorově algoritmu na faktorizaci čísel. V poslední části práce rozebírá dopady faktorizace na RSA a délky klíčů tohoto algoritmu. Ukazuje klíče, které již byly prolomeny a ty, které by se měly používat v současné době. Nakonec popisuje hrozbu kvantových počítačů na prolomení algoritmu RSA téměř nezávisle na délce klíče a vysvětluje, jak reálná v dnešní době je.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses