Analýza nezaměstnanosti v zemích EU - Moravec, Jiří; Blatná, Dagmar; Čabla, Adam, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat míru nezaměstnanosti v zemích Evropské unie zejména v roce 2016. Veškerá data použitá v této bakalářské práci byla získána z databáze Eurostatu. Výpočty a tvorba grafů jsou provedeny v programech MS Excel a R. Míra nezaměstnanosti je analyzována pomocí popisných statistik, grafů a jsou zde provedeny neparametrické testy, které testují rozdílnosti skupin podle geografické polohy. Dále je zde měřena závislost míry nezaměstnanosti se souvisejícími faktory, kterými jsou tempo růstu HDP, míra inflace a míra rizika chudoby nezaměstnaných. Tyto závislosti jsou měřeny pomocí korelační a regresní analýzy. Je zde také provedena korelační a regresní analýza specifických měr nezaměstnanosti podle nejvyššího dosaženého vzdělání a již zmíněných faktorů, které míru nezaměstnanosti ovlivňují. Částečně je zde také grafické posouzení vývoje některých ukazatelů mezi roky 2000 až 2018.
Vedoucí práce: Dagmar Blatná
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses