Manipulace na sociálních sítích a obrana proti ní - Kadeřábek, Ondřej (2019)
V této bakalářské práci se autor zabývá manipulací na sociálních sítích a proti ní aplikovatelnou obranou. Cílem této práce je tedy analyzovat problematiku jak cílené, tak necílené manipulace na sociálních sítích, a to ze stran ostatních uživatelů, médií, ale i samotných sociálních sítí. Na základě této analýzy jsou poté navrhnuty konkrétní obranné kroky pro běžného uživatele, které by mu měly pomoci snížit míru případné manipulace na sociálních sítích. První část práce seznamuje čtenáře se základními pojmy zahrnující manipulaci, sociální sítě, vliv, sociální prostředí, digitální identitu či mediální gramotnost. Dále také charakterizuje způsoby, procesy a techniky manipulace na sociálních sítí. Na základě poznatků z těchto částí bylo navrženo celkem 6 jednotlivých obranných kroků ke snížení míry manipulace na sociálních sítích. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, jehož se zúčastnilo 192 respondentů. Data byla následně zpracována pro uskutečnění vybrané metody testování statistických hypotéz, pomocí nichž autor ověřoval účinnost obranných kroků v závislosti na jejich uplatňování. Požadovaným výstupem testování bylo potvrzení alternativních hypotéz, což znamená, že uplatňování daných obranných kroků snižuje míru manipulace, zatímco nulová hypotéza vyjadřovala nulový vliv na míru manipulace. Výsledky potvrdily jednu alternativní hypotézu, tedy účinnost pouze jednoho obranného kroku. I přes respektování výsledků testování však autor považuje za alespoň z části účinný každý z navržených obranných kroků, neboť jistě pomáhají ke snížení míry manipulace na sociálních sítích.