Vývoj multiplayerové webové hry za využití frameworku Phaser - Hanuš, Ondřej (2019)
Webové technologie se neustále vyvíjejí a s nimi i možnosti multimediální zábavy, mezi kterépatří také počítačové hry. K jejich vývoji je možné využít herních frameworků, které slibujíulehčení jejich tvorby již připra ve nými nástroji. Bakalářská práce se zabývá otázkou výhoda nevýhod, které přináší použití konkrétního herního frameworku ve srovnání s přístupem,ve kterém je hra implementována za pomoci nativních technologií.Cílem práce je návrh a realizace webové multiplayerové hry za využití frameworku Phaser.Tento proces je dále porovnáván s vývojem hry v čistém JavaScriptu. K dosažení vytýčeného cíle byl nejpr ve vytvořen návrh herních mechanismů a komponent pro implementacizamýšlené hry. Pro tuto hru byly použity technologie Node.js pro chod ser ve ru, Socket.IOke komunikaci mezi klienty a knihovny Express pro ulehčení práce s HTTP dotazy. K ukládánívýsledků byla použita databáze MongoDB. Klientská část byla zhoto ve na ve frameworkuPhaser. Součástí tvorby bylo dále navržení a tvorba grafických komponent za pomoci nástrojePiskel. Na základě získaných zkušeností autora byly nalezeny výhody a nevýhody obou postupů vývoje.Výsledná hra byla umístěna na ve řejně dostupnou internetovou stránku a byla vyzkoušenaskupinou testerů. Na základě jejich odezvy byly odstraněny zásadní chyby aplikace. Při porovnání přístupů vývoje byla zjištěna výhoda frameworku spočívající v množství postačujícíchznalostí potřebných pro vývoj hry, v čase a práci ušetřené při vývoji a dále v podpoře komunity při jejím vývoji. Výhodou použití čistého JavaScriptu je naopak volnost při volbětechnologií a řešení specifických problémů hry. Dále je výhodou i kontrola nad celým systémem hry a jeho možné úpravy