Implementace PSD2 v ČR a její využití v rámci FinTech - Bazala, Marek; Schlossberger, Otakar, 1958-; Mazáček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato diplomová práce pojednává o současné podobě platebního styku a platebních služebv kontextu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady 2015/2366/ES, známé pod názvemPSD 2. Práce se zabývá všeobecnou definicí platebního styku, s akcentem na aktuálnípodobu platebních nástrojů a subjektů působících v této oblasti. V práci je dále vymezenvývoj právní úpravy platebního styku s detailnějším zaměřením na aktuální změny, kterévešly v platnost v souvislosti s nabytím účinnosti směrnice PSD 2. Nabytí účinnosti danésměrnice dává prostor pro vznik novým subjektům na trhu platebních služeb, kterésloučením finanční a technologické oblasti mohou nově vytvářet inovativní platebnírozhraní, služby a produkty. Vznik nových subjektů může ohrozit dosavadní monopolnípostavení bank a dalších poskytovatelů platebních služeb působících v této oblasti, čemužse věnuje závěrečná část této práce.
Vedoucí práce: Otakar Schlossberger
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses