Work-life Balance a volné zdroje trhu práce v ČR v roce 2019 - Bielczyk, Daniel (2019)
Tato práce se zabývá nabídkovou stranou trhu práce v podmínkách nízké nezaměstnanosti a vysoké poptávky po lidském výrobním faktoru v České republice. Stěžejní instrumentem pro naplnění cíle výzkumu je reprezentován koncepcí Work-Life Balance, která umožnuje rozšířit nabídkovou množinu pro účely trhu, pracovní síly i národního hospodářství. Teoretická část je postavena na základních principech fungování trhu a lidském jednání v tržním prostředí. Představeny jsou ekonomické modely, statistické metody měření a třídění. V neposlední řadě samotná koncepce WLB a její nástroje. V praktické části je analyzován stav a vývoj trhu práce České republiky, skryté nezaměstnanosti a komparace řady determinantů se zeměmi OECD. V dalším kroku je provedeno šetření zaměřené na zjištění potřeb specifických skupin populace. Pro získání kvantitativních dat byl zvolen dotazníkový průzkum mezi zástupci skupin. Pro získání kvalitativních dat byl zvolen způsob řízeného rozhovoru se zástupci zaměstnavatelů. Výsledky průzkumu byly analyzovány, a následně aplikovány při fiktivní inzerci pracovního místa.