Životní úroveň v Československu v letech 1970-1989 a její srovnání s životní úrovní v Rakousku - Procházka, Jan (2020)
Bakalářská práce se zabývá životní úrovní v Československu v 70. 80. letech 20. století. V teoretické části jsou popsány základní vlastnosti centrálně plánované ekonomiky a definice pojmu životní úroveň. Dále je uveden politický a hospodářský vývoj v Československu a Rakousku v uvedeném časovém období. Současně je věnována pozornost vybraným prvkům životní úrovně. Prověřuji hypotézu, že životní úroveň v Československu v 70. a 80. letech 20. století je výrazně nižší než v okolních státech s tržní ekonomikou. K dosažení cíle je využita praktická část, kde dochází ke komparaci s Rakouskem na základě vybraných determinantů. Na základě zjištěných informací lze konstatovat, že životní úroveň byla nižší, a zvláště v některých bodech výrazná.