Participace studentů veřejných a soukromých ekonomických vysokých škol na trhu práce České republiky v roce 2019 - Šlingr, Milan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Makovec, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou účasti studentů ekonomických vysokých škol na trhu práce v průběhu jejich studia. V teoretické části je popsáno vzdělávání a fungování trhu práce, vysvětlen pojem lidský kapitál a jeho těsné souvislosti právě s trhem práce a vzděláváním. Praktická část ve svém úvodu představuje problematiku vzdělávání v České republice. Dále je zde analyzován vývoj celkového počtu studentů od roku 2008. V prvních letech sledovaného období docházelo k mírnému nárůstu studujících, od roku 2011 se však trend změnil a studentů výrazně ubývalo, přičemž nejvýraznější pokles zaznamenaly právě obory s ekonomickým zaměřením. K samotné analýze participace studentů na trhu práce je využito dotazníkového šetření, jehož se zúčastnilo 354 respondentů. Na základě dat z dotazníku je možné zodpovědět výzkumné otázky. Mezi studenty bakalářských a magisterských programů existují rozdíly v účasti na trhu práce, které souvisí zejména s blížícím se přechodem magisterských studentů do produktivního věku. K nejvýznamnějším rozdílům v účasti na trhu práce mezi studenty veřejných a soukromých vysokých škol patří práce v oboru studia a hlavní důvod proč pracují. Studenti veřejných škol mnohem častěji pracují alespoň z části ve svém studijním oboru. Studenti soukromých škol v drtivé většině pracují z důvodu získání financí, zatímco pro studenty veřejných škol je také často důležitým faktorem získání praxe.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses