Aplikace alternativních prvků do systému hodnocení zaměstnanců ve společnosti HPE - Tomášek, Martin (2019)
Zaměstnanec je nejcennější aktivum, kterým firmy disponují. To může být jedním z důvodů, proč se řízení lidských zdrojů stává od konce 20. století velmi významným tématem pro vrcholový management společností. Trendem dnešní doby je přechod od tzv. tradičních způsobů a metod řízení lidských zdrojů k alternativním přístupům. Výzkum této práce je zaměřen na implementaci alternativních prvků do systému hodnocení zaměstnanců ve společnosti Hewlett Packard Enterprise. Nově zavedené alternativní prvky jsou téměř rok součástí systému hodnocení zaměstnanců v HPE. Smysluplnost a účelnost těchto nástrojů je prozkoumána z pohledu jednotlivých zaměstnanců této společnosti. Kvalitativní výzkum je založen na analýze hloubkových rozhovorů se zaměstnanci, kteří měli možnost tento systém od jeho spuštění v únoru 2019 využívat. Závěr práce přináší zhodnocení jednotlivých prvků tohoto systému z pohledu deseti respondentů a jsou navržena konkrétní doporučení pro společnost HPE, pomocí kterých by mohla být dosažena vyšší smysluplnost a efektivnost tohoto systému hodnocení výkonnosti zaměstnanců jako celku.