Faktory ovlivňující úspěšnost vymáhání daňových nedoplatků - Kouba, Tomáš; Klazar, Stanislav, 1974-; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Disertační práce se zabývá faktory ovlivňující úspěšnost vymáhání daňových nedoplatků Finanční správy České republiky. Úspěšnost vymáhání je vyjádřena poměrově jako podíl vymožených daňových nedoplatků k vymáhaným daňovým nedoplatkům a je sledována jak na úrovni částky, tak na úrovni počtů případů. Práce analyzuje ekonomické i neekonomické faktory, a to daňové determinanty prostřednictvím regresní analýzy. Tyto faktory jsou nejprve vybrány na základě literatury a logického úsudku a následně blíže analyzovány. Ekonometrická část je založena na dvou modelech, regresní analýze za období 2003 až 2017 a regresní analýze panelových dat za období 2013 až 2017. Výsledky u ekonomických proměnných ukazují přímo úměrný vliv HDP a nepřímo úměrný vliv míry nezaměstnanosti. U neekonomických, daňových faktorů přímo úměrný vliv zaměstnanců vymáhání pouze u počtů případů. Významným faktorem je podíl nedoplatků DPH na celkových daňových nedoplatcích. Dále se ukázal nepřímo úměrný vliv počtu kontrol a počtu unikátních ekonomicky aktivních daňových subjektů.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations