Deficitní sklon v oblasti veřejných financí a hospodaření domácností v ČR v letech 1998 - 2018 - Weinberg, Tomáš (2019)
Diplomová práce analyzuje veřejné finance České republiky a hospodaření domácností mezi lety 1998 až 2018. Cílem práce je charakterizovat vztah domácností k veřejnému a osobnímu zadlužení, jejich preference vůči transferům a daním a schopnost docenit dopady dluhů. Z analýzy vyplývá, že veřejné finance nejsou v současnosti ve špatné kondici, nicméně krátkozrakost tvůrců hospodářských politik a strukturální zatížení mohou způsobit značné problémy s jejich dlouhodobou udržitelností. Tyto potíže jsou spojeny především s nárůstem mandatorních výdajů, demografickými změnami a nadměrným tlakem na příjmovou stranu rozpočtů. V kontrastu s veřejnými financemi analyzuje práce také zadlužení domácností, které neustále narůstá. Hlavní složkou je zde zadlužení na bydlení, které nepředstavuje hrozbu pro stabilitu ekonomiky z důvodu minimálního úvěrového selhávání. Za účelem obohacení práce je aplikován vlastní model vězňova dilematu na veřejné finance, který ilustruje nadužívání transferů a neefektivnost daňových systémů. Provedeny jsou také tři rozhovory s experty pro rozšíření dané problematiky a porovnání jejich názorů s výsledky vlastního výzkumu. Chování domácností ve vztahu k zadlužení je zkoumáno dotazníkovým šetřením, ze kterého vyplývá, že většina respondentů považuje zadlužování státu za nesprávné. Zjišťuje také větší preferenci nízkých daní před transfery a růst této preference v závislosti na příjmu. Spolu s růstem příjmu také roste averze ke zvyšování daní. Vyvrací pak hypotézu, že deficitní sklon souvisí s neschopností domácností docenit dopady dluhů, jelikož většina respondentů si je vědoma vlivu zadlužení na současné i budoucí generace.