Vývoj míry pracujících chudých v České republice v letech 2005-2018 - Bezoušková, Dominika; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj chudoby pracujících osob v České republice v období let 2005 až 2018. Problematika pracujících chudých je relativně nové téma nicméně v současnosti nabývá na svém významu, mimo jiné díky současným i budoucím technologickým změnám, které ovlivňují situaci na trhu práce. Cílem této práce bylo vyhodnotit vývoj míry pracujících chudých v České republice v období zmíněných 13 let. Pomocí ukazatele in-work-at-risk-of-poverty rate (míra pracujících chudých), který je zpracován na základě dat z výběrového šetření EU-SILC a publikován Eurostatem bylo zjištěno, že chudoba pracujících osob v České republice je nízká a její vývoj lze popsat jako stabilní. Po hospodářské recesi z roku 2009 byl evidován v letech 2010-2012 kontinuální růst hodnot ukazatele míry pracujících chudých, avšak tento růst nepředstavoval extrémní zvýšení hodnot ukazatele. V posledních letech sledovaného období byl zaznamenán pozitivní vliv ekonomické expanze na snižování míry pracujících chudých. Provedený výzkum také prokázal, že dlouhodobá stagnace výše zákonné minimální mzdy může mít negativní vliv na omezení chudoby pracujících osob. Rovněž bylo zjištěno, že chudobu pracujících osob značně ovlivňuje struktura domácnosti pracující osoby, přičemž přítomnost nezaopatřeného dítěte a nízká pracovní intenzita domácnosti značně zvyšují riziko chudoby. Chudobou jsou také často ohroženi pracovníci s nízkým vzděláním, a spíše mladí lidé. Riziko chudoby pracující osoby zvyšuje také práce na částečný úvazek a práce, která má pouze dočasný charakter.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses