Prognóza českého trhu práce pro rok 2030 na bázi roku 2018 : jaký dopad bude mít digitalizace a robotizace na zaměstnanost? - Purkertová, Pavlína; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá vlivem implementace Průmyslu 4.0 na český trh práce. Cílem práce je prognóza vlivu digitalizace a robotizace na trh práce v České republice v horizontu nadcházejících dvanácti let a otestování hypotézy: přesuny pracovní síly mezi pracovními pozicemi budou razantní, ale pracovní síla se změnám přizpůsobí. Hypotéza o razantních přesunech byla pro rok 2030 vyvrácena. K razantním změnám bude docházet později, nejspíše v 50. letech 21. století. Tyto změny nebudou spočívat v zániku profesí, ale v proměně činností. Část z nich bude automatizována a lidé se budou moci věnovat novým segmentům. Zároveň bude docházet k přesunu zaměstnanosti z průmyslu do služeb a sociálního sektoru. Vlivem těchto změn se budou měnit požadavky na dovednosti pracovní síly a důraz bude kladen na měkké znalosti. K úspěšnému přizpůsobení pracovní síly novým požadavkům a profesím bude třeba podpora veřejného sektoru, který je bohužel dnes nedostatečně připraven. Poznatky byly verifikovány provedením expertních rozhovorů a spoluprací s Úřadem práce ČR.
Vedoucí práce: Magdalena Kotýnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses