Analýza nákladů na integraci cizinců v letech 2004-2019 - Novotná, Nikola; Bartůsková, Lucia; Zubíková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
V současné době je téma migrace stále aktuální. Neméně pozornosti si zasluhuje i téma integrace imigrantů, protože právě proces integrace může významně ovlivnit celkový dopad migrace na cílové země. Cílem této diplomové práce je identifikace a analýza nákladů na integraci cizinců v letech 2004 – 2019 v České republice a vyhodnocení, zda jsou tyto prostředky vynakládány efektivně. Teoretická část popisuje teoretické přístupy k jevu migrace a procesu integrace a jejich dopad na formování integrační politiky. V praktické části jsou zkoumány prostředky vynakládané na integrační politiku ze státního rozpočtu a fondů Evropské unie a jejich vývoj v čase. Zároveň je tento vývoj porovnáván s vývojem indikátorů integrace cizinců ze třetích zemí za sledované období, na jejichž základě jsou zjištěny některé slabé a silné stránky integrační politiky České republiky. Poměrně dobře integrovaní jsou cizinci ze třetích zemí na trh práce České republiky. Na horší úroveň integrace cizinců naopak poukazují ukazatelé zabývající se úrovní bydlení či vývoj veřejného mínění v otázkách cizinců ze třetích zemí. Vyplývajícím doporučením pro integrační politiku České republiky je tedy její zacílení nejen na cizince ze třetích zemí, ale i na majoritní společnost.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses