Úvěrová analýza malých a středních podniků při žádosti o korporátní bankovní financování - Nejmanová, Klára; Srpová, Jitka, 1957-; Perknerová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Hlavním cílem této práce je definování významných finančních ukazatelů a nefinančních faktorů, na které se bankovní instituce zaměřují při úvěrové analýze při poskytování bankovního korporátního financování malým a středním podnikům. Sekundárním cílem je ověření znalosti a užití těchto ukazatelů malými a středními podniky. K naplnění cílů byly použity metody kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Na základě kvantitativního výzkumu byly vyhodnoceny za velmi významné finanční ukazatele krytí dluhové služby, kvóty vlastního kapitálu a ukazatel EBITDA marže. Za nejvýznamnější nefinanční faktory při hodnocení úvěrového rizika byly vyhodnoceny faktory obor podnikání, kvalita zajištění úvěru, vlastnická struktura a diverzifikace portfolia odběratelů a dodavatelů. Na základě kvalitativního výzkumu autorka práce poukazuje na nízkou znalost finančních ukazatelů u MSP a užití metod finanční analýzy obecně.
Vedoucí práce: Jitka Srpová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses