Time management a prokrastinace - Javorská, Kateřina (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou prokrastinace a time managementu. Zaměřuje se především na prokrastinaci a time management v akademickém prostředí. Cílem práce je zjistit, zda prokrastinace má vliv na akademické výsledky u vybraného vzorku studentů Vysoké školy ekonomické v Praze, zdali existuje vztah mezi time managementem a akademickým výkonem, zda stres ovlivňuje akademické výsledky a zda time management má vliv na prokrastinaci. K těmto zkoumání byla použita Layova škála prokrastinace pro studenty, Student time management scale (STMS) a Perceived Stress Scale (PSS). Závislosti proměnných byly zjišťovány pomocí regresní analýzy. Výsledky výzkumu prokázaly, že prokrastinace má vliv na akademické výsledky. Studenti, kteří více prokrastinují, dosahují nižších akademických výsledků. Dále bylo prokázáno, že mezi time managementem a akademickými výsledky existuje závislost. Studenti, kteří více využívají techniky time managementu, dosahují vyšších akademických výsledků. Byl potvrzen vliv time management na prokrastinaci. Studenti, kteří více používají techniky time managementu, méně prokrastinují. Nebylo prokázáno, že stres má vliv na akademický výkon. V závěru práce se nachází diskuze, doporučení a limitace.