Teorie optimální měnové oblasti a možnosti její aplikace na Dánsko v letech 2008-2018 - Sigmund, Pavel; Štěpánek, Pavel; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je na základě aktuálních ekonomických dat z období 2008–2018 (krizové a pokrizové období) porovnat Dánsko se současnými členy eurozóny za použití vybraných kritérií Mundellovy teorie optimální měnové oblasti (OCA) aplikovanými na dánskou ekonomiku. Mezi vybraná kritéria patří: otevřenost ekonomiky, diverzifikace produkce a mobilita výrobních faktorů. Následně byla analýza rozšířena o další kritéria (sladěnost hospodářského cyklu s eurozónou a stupeň reálné konvergence). Poté došlo na vyhodnocení procesu konvergence a aktuální připravenosti Dánska přijmout euro. V empirické části byly využity jak metody obecné, tak metody specifické. Datová základna čerpá z údajů ze Eurostatu, Danmarks statistik, Danmarks nationalbank a OECD. Dánská ekonomika momentálně plní všechna kritéria OCA i nominální maastrichtské konvergence. Navzdory předpokladu se ukázalo, že hospodářský cyklus Dánska není sladěný s hospodářským cyklem eurozóny.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses