Životní situace rodičů samoživitelů v České republice v letech 2010-2018 - Salabová, Markéta; Bartůsková, Lucia; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem práce je analyzovat životní situaci samoživitelů v České republice a porovnat ji se situací úplných rodin. Samoživitelství je v současnosti často diskutovanou problematikou, neboť počet samoživitelů roste, a navíc jsou samoživitelé jednou ze skupin, která je nejvíce ohrožena chudobou a sociálním vyloučením. Pomocí metody analýzy a dat získaných z dotazníkového šetření bylo zjištěno, že samoživitelé se nacházejí v horší situaci ve srovnání s úplnou rodinou, a to jak v oblasti příjmů, vzdělání, trhu práce tak bydlení. Samoživitelé mají nižší příjmy (o 20 %), a navíc jsou více závislí na sociálních dávkách oproti úplným rodinám. Samoživitelé mají častěji základní vzdělání a méně často vysokoškolské vzdělání ve srovnání s osobou v čele úplné rodiny. Jak v případě samoživitelů, tak v případě úplných rodin je v čele rodiny nejčastěji zaměstnaná osoba. Nezaměstnanost je však častější v případě neúplných rodin (8 %) než u úplných rodin (1,2 %). Z analýzy také vyplývá, že samoživitelé obecně žijí v bytech s menším počtem obytných místností a o menší rozloze, méně často mají vlastní byt či dům, a proto častěji musí platit nájem, ve srovnání s úplnými rodinami.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses