Mzdová diskriminace na trhu práce v České republice - Rychtár, Tomáš; Macáková, Libuše, 1955-; Krameš, Jaroslav, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Úvodní část práce se věnuje teoretickému vymezení diskriminační problematiky a vymezení pojmu GPG, pomocí kterého se rozdílnost mezd měří. V úvodu práce jsou uvedeny různé ekonomické pohledy na problematiku diskriminace, které se během historického vývoje pokoušely vysvětlovat příčiny diskriminace. V praktické části analyzuji současné platové podmínky, postavení mužů a žen na trhu práce a rozdílnost jejich mezd. Po provedení analýzy kvantifikuji příčiny, které mají vliv na rozdíl mezd a pomocí nich vysvětluji statisticky udávanou výši GPG 16 %. Na základě výsledků zcela nelze vyloučit přítomnost diskriminace, ale lze konstatovat, že potenciální diskriminace má na výši mzdy minimální vliv.
Vedoucí práce: Libuše Macáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses