Je potřeba zavést plošné uzákonění 5 týdnů dovolené v České republice? : - Stejskalová, Alice (2019)
Tato diplomová práce se věnuje navrhovanému prodloužení základní výměry dovolené na zotavenou ze 4 na 5 týdnů. Cílem diplomové práce je zodpovědět hlavní výzkumnou otázku, zda je zapotřebí zavést plošné uzákonění 5 týdnů dovolené vzhledem k právně-institucionálnímu vývoji v České republice a aktuálnímu stavu tohoto institutu v Evropské unii. Dílčím cílem této diplomové práce je za pomocí dotazníkového šetření zjistit, jak se v jednotlivých odvětvích národního hospodářství liší rozsah poskytované dovolené v roce 2019 a zda by tato změna představovala pro oslovené firmy ztrátuatraktivního benefitu. Teoretická část práce stručně charakterizuje hlavní přístupy ekonomické teoriek problematice individuální nabídky práce, fenomény vedoucí k substituci práce volným časem a parametrické charakteristiky institutu dovolené a dalších forem dodatečného odpočinku. Praktická část práce je rozdělena do tří části. V první části je nejprve provedenaanalýza právně-institucionálního vývoje institutu dovolené mezi lety 1918–2019. Druhá část se věnuje komparaci průměrné odpracované doby a uzákoněné základní výměry dovolené napříč zeměmi Evropské unie mezi lety 1993–2017. Obě části prokázaly, že není potřeba zavést plošné uzákonění 5 týdnů dovolené v České republice vzhledem k právně-institucionálnímu vývoji v České republice a aktuálnímu stavu tohoto institutu v Evropské unii. Dotazníkové šetření ukazuje, že pět týdnů dovolené je téměř standardemnapříč národohospodářskými odvětvími. Rovněž se ukazuje, že plošné uzákonění týdne dovolené navíc pro oslovené firmy představuje ztrátu atraktivního benefitů.