Je potřeba zavést plošné uzákonění 5 týdnů dovolené v České republice? - Stejskalová, Alice; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se věnuje navrhovanému prodloužení základní výměry dovolené na zotavenou ze 4 na 5 týdnů. Cílem diplomové práce je zodpovědět hlavní výzkumnou otázku, zda je zapotřebí zavést plošné uzákonění 5 týdnů dovolené vzhledem k právně-institucionálnímu vývoji v České republice a aktuálnímu stavu tohoto institutu v Evropské unii. Dílčím cílem této diplomové práce je za pomocí dotazníkového šetření zjistit, jak se v jednotlivých odvětvích národního hospodářství liší rozsah poskytované dovolené v roce 2019 a zda by tato změna představovala pro oslovené firmy ztrátuatraktivního benefitu. Teoretická část práce stručně charakterizuje hlavní přístupy ekonomické teoriek problematice individuální nabídky práce, fenomény vedoucí k substituci práce volným časem a parametrické charakteristiky institutu dovolené a dalších forem dodatečného odpočinku. Praktická část práce je rozdělena do tří části. V první části je nejprve provedenaanalýza právně-institucionálního vývoje institutu dovolené mezi lety 1918–2019. Druhá část se věnuje komparaci průměrné odpracované doby a uzákoněné základní výměry dovolené napříč zeměmi Evropské unie mezi lety 1993–2017. Obě části prokázaly, že není potřeba zavést plošné uzákonění 5 týdnů dovolené v České republice vzhledem k právně-institucionálnímu vývoji v České republice a aktuálnímu stavu tohoto institutu v Evropské unii. Dotazníkové šetření ukazuje, že pět týdnů dovolené je téměř standardemnapříč národohospodářskými odvětvími. Rovněž se ukazuje, že plošné uzákonění týdne dovolené navíc pro oslovené firmy představuje ztrátu atraktivního benefitů.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses