Systém financovania zdravotníctva : prípad Rumunska - Mihalec, Lukáš (2019)
Táto práca za zaoberá financovaním zdravotného systému v Rumunsku a snaží sa nájsť vhodné opatrenia na príjmovej strane, ktoré by sa mohli zaviesť aj na Slovensku. V prvej časti práce sú vymedzené teoretické znalosti z danej problematiky. Ďalej analyzujeme nedávny demografický vývoj a historický vývoj zdravotného sektoru v Rumunsku od konca prvej svetovej vojny. Bližšie popisujeme organizačnú štruktúru súčasného systému a následne podrobnejšie rozoberáme príjmovú a výdajovú stranu. V tretej kapitole sa tiež venujeme efektívnosti systému používajúc dáta EHCI indexu a uskutočňujúc CEA analýzu. Na záver práce sú spomenuté opatrenia, ktoré by sa dali použiť i na Slovensku, ako napríklad claw-back daň.