Analýza dopadu GDPR na HR proces použitím nástrojů Lean Managementu - Schubertová, Sabina (2019)
Cílem této práce je navrhnout zlepšení procesu přenosu personálních a mzdových dat dodatového skladu ve společnosti Kaufland Česká republika v.o.s. a zhodnotit a zanalyzovatdopad GDPR na tento proces. K naplnění cílů práce byla použita metodika DMAIC.Navržená zlepšení spočívá především v redukování množství vyhodnocovaných dat a obecněodstranění plýtvání a eliminaci chybovosti procesu. Bylo zjištěno, že dopad GDPR jev určitém ohledu pozitivní, jelikož redukce zpracovávaných osobních dat vede k zeštíhleníprocesu, ale také k zvýšení souladu procesu s GDPR. Zároveň ale GDPR zvyšuje nároky natechnická a organizační opatření, která zajišťují dodržení GDPR (například pseudonymizace)a také znesnadňuje zavádění technických opatření ke zlepšení procesu, kvůli omezenémuoprávnění do personálních systémů.