Výzkum maloobchodního trhu zmrzlin v hlavním městě České republiky - Svoboda, Lukáš (2019)
Tato diplomová práce zkoumá maloobchodní trh zmrzlin v České republice a zejména v jejím hlavním městě. Cílem bylo přinést analýzu a zhodnocení tohoto trhu, včetně hlubšího porozumění spotřebnímu chování Pražanů. Větší důraz byl v práci kladen na rodinná balení zmrzlin. Analýza probíhala na základě dat z maloobchodního auditu společnosti Nielsen. Byla představena velikost trhu, jeho vývoj, důležitost jednotlivých druhů zmrzlin, regionů i prodejních kanálů. Dotazníkové šetření s 305 respondenty odhalilo základní aspekty spotřebitelského chování obyvatel Prahy, včetně znalostí a preferencí značek a postojů vůči zdravým zmrzlinám. Pro ještě detailnější pochopení zvyklostí a získání názorů a postojů bylo provedeno 20 rozhovorů se zástupci častých konzumentů rodinných balení. Store check poté doplnil některá data z maloobchodního auditu a přinesl další úhel pohledu na trh zmrzlin. V závěru práce jsou zmíněna některá marketingová doporučení pro výrobce zdravých rodinných balení zmrzlin.