Analýza marketingové komunikační strategie společnosti Alza a.s. - Kincl, Albert; Tahal, Radek, 1970-; Borovská, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce v úvodní části specifikuje teoretická východiska a principy komunikačních nástrojů a představuje stěžejní zásady efektivního fungování marketingové komunikace. V návaznosti na teoretické poznatky konkretizuje komunikační strategii společnosti Alza.cz a.s., která je v čele eCommerce pro Českou a Slovenskou republiku. Za přispění hloubkového rozhovoru s marketingovým vedením tato práce definuje, jakým způsobem chce být společnost vnímaná zákazníky z pozice značky Alza a jakými marketingovými nástroji a prvky se snaží požadovaného stavu dosáhnout. Určuje, na které vlastnosti a jedinečné aspekty značky se společnost v rámci komunikace zaměřuje. Prostřednictvím získaných informací dále definuje stanovené marketingové cíle a představuje základní směr postupu k jejich dosažení. V teoretické rovině pak analyzuje především vnitřně nastavenou komunikační strategii směrem k zákazníkům a klade důraz na positioning značky jako na klíčový prvek podnikové a marketingové strategie. Cílem diplomové práce je především určení korelace mezi nastavenou marketingovou strategií a komunikací a reálným vnímání hodnot a vlastností společnosti ze strany předem stanovené cílové skupiny zákazníků. Zjištění vazeb probíhá prostřednictvím výzkumu na předem stanovené cílové skupině. Na základě proběhlé analýzy a získaných hodnot z výzkumu poukazuje na slabé a silné prvky v marketingové komunikaci společnosti a vymezuje prostor pro zlepšení.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses