Analýza ekonomických faktorů ovlivňujících otce při rozhodování o čerpání dávky otcovské poporodní péče v Hl. městě Praha v roce 2018 - Krulichová, Kamila (2019)
Cílem diplomové práce je identifikace ekonomických faktorů, ovlivňujících otce žijící v úplných rodinách při rozhodnutí o čerpání dávky otcovské poporodní péče v Hl. městě Praha v roce 2018. Po vymezení ekonomických faktorů na základě rešerše vybraných sociologických šetření byla analyzována data související s těmito faktory. Součástí diplomové práce je kvalitativní výzkum provedený formou polostrukturovaného interview s pěti muži, žijícími v Hl. městě Praha, kterým se v roce 2018 narodilo dítě. Ačkoli otcové, kteří se rozhodli nevyčerpat dávku otcovské poporodní péče v plném rozsahu, tedy po dobu sedmi kalendářních dní, uváděli pro své rozhodnutí převážně ekonomické důvody, tyto důvody byly velmi individuální a v zásadě není možné je generalizovat. Na základě získaných výsledků tedy byla potvrzena hypotéza „Otcové žijící v Hl. městě Praha se neshodují na žádném ekonomickém faktoru, který by pro ně představoval překážku při rozhodování o čerpání dávky otcovské poporodní péče.“ V závěru diplomové práce jsou formulována doporučení k realizaci opatření tzv. aktivního otcovství. Vzhledem k absenci podobných šetření v tomto regionu, má diplomová práce ambici sloužit jako jeden z podkladů při tvorbě vhodných prorodinných opatření v oblasti podpory tzv. aktivního otcovství především v regionu Hl. města Praha.