Sdílená ekonomika a její odraz v ekonomice ČR - Zákoucký, Jiří (2019)
Tato diplomová práce se zabývá sdílenou ekonomikou a jejím odrazem v ekonomice České republiky primárně v letech 2015–2018. Sdílená ekonomika je vnímána jako nový podnikatelský prostor přinášející nové formy podnikání, které nebyly dříve možné a nejsou založeny pouze na osobním vlastnictví, což je předmětem hypotézy této práce. Cílem práce je analyzovat a zhodnotit dopad působení tohoto podnikání na Českou republiku a subjekty v ní žijící.Po kvantitativní analýze podpořené empirickým výzkumem a realizovaných rozhovorech, je možné tvrdit, že hlavním důsledkem, při stálém růstu popularity sdílené ekonomiky, je především větší konkurenční boj. Ten s sebou přináší tlak na snižování cen jízdného a ubytování, podporu rychlejší digitalizace, ale i daňové úniky, nelegální podnikání a snižováni kvality služeb. Do budoucna je očekáván stále větší dopad na ekonomiku s prohlubujícími se stávajícími problémy ovlivněn pouze mírou regulací.