Sdílená ekonomika a její odraz v ekonomice ČR - Zákoucký, Jiří; Kislingerová, Eva, 1950-; Paneš, Patrik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá sdílenou ekonomikou a jejím odrazem v ekonomice České republiky primárně v letech 2015–2018. Sdílená ekonomika je vnímána jako nový podnikatelský prostor přinášející nové formy podnikání, které nebyly dříve možné a nejsou založeny pouze na osobním vlastnictví, což je předmětem hypotézy této práce. Cílem práce je analyzovat a zhodnotit dopad působení tohoto podnikání na Českou republiku a subjekty v ní žijící.Po kvantitativní analýze podpořené empirickým výzkumem a realizovaných rozhovorech, je možné tvrdit, že hlavním důsledkem, při stálém růstu popularity sdílené ekonomiky, je především větší konkurenční boj. Ten s sebou přináší tlak na snižování cen jízdného a ubytování, podporu rychlejší digitalizace, ale i daňové úniky, nelegální podnikání a snižováni kvality služeb. Do budoucna je očekáván stále větší dopad na ekonomiku s prohlubujícími se stávajícími problémy ovlivněn pouze mírou regulací.
Vedoucí práce: Eva Kislingerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses