Koncept Age managementu -podpora zaměstnávání starších osob v ČR v letech 2008 - 2017 - Platilová, Zuzana (2019)
Diplomová práce se zabývá konceptem Age managementu, který se v současnosti stává stále aktuálnějším tématem. V souvislosti se soudobým fenoménem stárnutím populace se pro udržení konkurenceschopnosti a hospodářského růstu jeví jako nutnost podporovat zaměstnávaní osob 50+. Cílem práce je zmapovat a zhodnotit situaci starších pracovníků na trhu práce v České republice ve zkoumaném období 2008-2017. Teoretická část vymezuje samotný koncept Age managementu a základní pojmy, jež se s touto problematikou pojí. Pro účely této práce je Age management chápán jako vytváření vhodných podmínek pro uplatňování starších pracovníků. Praktická část analyzuje nejprve demografický vývoj ČR a poté situaci zaměstnanců 50+ na trhu práce. V praktické části jsou představeny predikce vybraných ukazatelů v kontextu stárnutí populace, jež mají nastínit směr možného budoucího vývoje. Práce je obohacena o konkrétní iniciativy v ČR na poli Age managementu. Na závěr jsou formulována doporučení, která mají za cíl rozšířit Age management v České republice a připravit se tak na situaci stárnutí pracovní síly.