VÝVOJ NA TRHU S REZIDENČNÍMI NEMOVITOSTMI V KONTEXTU MAKROEKONOMICKÉHO PROSTŘEDÍ VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU MEZI LETY 2005-2018 - Grau, Lenka (2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou trhu s rezidenčními nemovitostmi v závislosti na vývoji klíčových makroekonomických ukazatelů ve vybraných zemích Evropské unie. Cílem práce je tuto závislost nalézt a zhodnotit ji na základě dat o vývoji HPI, HDP,příjmů, inflace, nezaměstnanosti a úrokových sazeb mezi lety 2005-2018. Práce rovněž zkoumá závislosti mezi jednotlivými trhy a zabývá se otázkou dostupnosti bydlení. Práce nejprve poskytuje základní teoretický rámec, ve kterém čtenáře seznamuje s problematikou rezidenčního trhu a je uvedena do kontextu dosavadního výzkumu. Praktická část začínající metodikou je věnována samotnému výzkumu, během kterého byla využita především korelační a regresní analýza.