Citlivost investic na úrokovou míru v pásmu nulové spodní hranice pro evropské země mimo eurozónu v letech 1999-2018 - Matějka, David; Loužek, Marek, 1975-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se věnuje citlivosti investic na změny úrokové míry v blízkosti nulové spodní hranice úrokové sazby. Ekonometrická analýza, která je provedena pomocí regrese z panelových dat, zkoumá elasticitu hrubé tvorby kapitálu na změny úrokové míry v evropských zemích v letech 1999 až 2018. Jedná se o státy, které mají samostatně působící centrální banku, nepatřící do Eurozóny. Aby bylo možné zkoumat citlivost investičního konání na změny úrokové míry v blízkosti nulové hranice, je datový soubor rozdělen na dvě části podle toho, o jakou hladinu úrokové sazby se jedná. Panelová regrese je provedena metodou fixních efektů a náhodných efektů, které se pro analýzu hodí více než klasický model panelových dat, ve kterém se vyskytuje nepozorovaná heterogenita. Výsledky předložených modelů poukazují na negativní vztah investic a úrokové míry v celém datovém souboru i ve dvou rozdělených datových souborech. Větší citlivost na změny úrokové míry vykazují investice v pásmu nízkých úrokových sazeb.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses