Komparace penzijního systému České republiky a Nizozemska k roku 2019 - Šalda, Michal (2019)
Tématem bakalářské práce je srovnání důchodových systémů České republiky aNizozemska pro rok 2019. Hlavním cílem práce je porovnat tyto dva systémy, vytvořitdoporučení pro Českou republiku a jaké možné změny a opatření by měla přijmou prozdokonalení svého systému. Tyto systémy jsou porovnány na úrovni ekonomických ademografických ukazatelů. V ukazateli HDP Česká republika stále zaostává zaNizozemskem, úroveň nezaměstnanosti a veřejného dluhu je však nižší. Demografickývývoj se predikuje horší pro Nizozemsko. V popisu důchodových systémů je všakzjištěno, že nizozemský systém je na demografické změny daleko lépe připraven a jecelkově kvalitnější než ten český. Nizozemsko vykazuje daleko vyšší míru náhradovéhopoměru a také stabilnější rozložení příjmu v důchodovém věku. Hlavními doporučenímipro český penzijní systém je zvýšení věku odchodu do důchodu a znovuzavedení druhéhopilíře.