Komparace penzijního systému České republiky a Nizozemska k roku 2019 - Šalda, Michal; Klement, Josef, 1990-; Škoda, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tématem bakalářské práce je srovnání důchodových systémů České republiky aNizozemska pro rok 2019. Hlavním cílem práce je porovnat tyto dva systémy, vytvořitdoporučení pro Českou republiku a jaké možné změny a opatření by měla přijmou prozdokonalení svého systému. Tyto systémy jsou porovnány na úrovni ekonomických ademografických ukazatelů. V ukazateli HDP Česká republika stále zaostává zaNizozemskem, úroveň nezaměstnanosti a veřejného dluhu je však nižší. Demografickývývoj se predikuje horší pro Nizozemsko. V popisu důchodových systémů je všakzjištěno, že nizozemský systém je na demografické změny daleko lépe připraven a jecelkově kvalitnější než ten český. Nizozemsko vykazuje daleko vyšší míru náhradovéhopoměru a také stabilnější rozložení příjmu v důchodovém věku. Hlavními doporučenímipro český penzijní systém je zvýšení věku odchodu do důchodu a znovuzavedení druhéhopilíře.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses